Draadloos betalen wordt ook wel contactloos betalen genoemd. U hoeft geen geen pincode meer in te voeren: met draadloos betalen houdt u uw pinpas voor het betaalapparaat en uw betaling wordt verricht. Banken promoten draadloos betalen als handig en snel, over de veiligheid van uw gegevens wordt niet of nauwelijks gesproken. En toch: veel mensen vragen zich af of draadloos betalen echt wel zo veilig is als banken ons doen geloven. Betaalvereniging Nederland gaf recent nog aan dat: ‘Mensen waren eerst wat kopschuw met betrekking tot de veiligheid, maar nu omarmen ze het in hoog tempo.’ Door het gemak van draadloos betalen wordt de veiligheid rondom contactloos betalen kennelijk naar de achtergrond verdrongen. Banken vertellen u niet dat dieven nu ‘zomaar’ met uw bankpas kunnen betalen en dat uw pinpas 24/7 open staat. Kwaadwillenden kunnen razendsnel uw gegevens scannen en uitlezen. Het zal u maar gebeuren. Draadloos betalen is een fantastische optie, mits u de veiligheid in acht neemt.
Tips om veilig draadloos te betalen
- Draadloos betalen uitzetten via uw bank. Dit kunt u zelf doen, maar is niet echt een oplossing, immers zo kunt u geen gebruik maken van draadloos betalen.
- Draag uw beurs niet in de achterzak van uw broek of in een losse tas. Zo maakt u het kwaadwillenden wel erg gemakkelijk om uw pinpas uit te lezen. De binnenzak van uw jas wordt vaak aangemerkt als de veiligste plek van uw beurs. Let op: 100% veilig is dit zeker niet!
- U kunt ook aluminiumfolie om uw pinpas wikkelen, het werkt, maar of het echt handig is? Iedere keer het folie verwijderen kan best lastig zijn.
- U kunt ook een pasje kopen die uw beurs proactief bewaakt. Zodra er een melding komt zendt de pas direct een storingssignaal uit. U kunt uw beurs nu overal dragen en ook veilig draadloos betalen. Kijk bijvoorbeeld eens op www.skimming-blocker.nl.