Contactloos betalen

Contactloos betalen is wanneer er – zonder enige vorm van direct contact – geld van A naar B wordt verplaatst. In dit concrete geval: van je bankpas naar een paslezer.

Aangezien er geen batterij in een bankpas of Credit Card zit is het  vreemd dat deze passen informatie kunnen overdragen, toch? Omdat de paslezer een elektro magnetisch veld zendt en de nieuwe passen met NFC  (een wifi-logo) een antenne hebben, krijgt de pas daar haar energie van. Deze energie wordt gebruikt om via een microzender je pasgegevens te laten uitzenden. Deze gevoelige informatie wordt met een normale paslezers geactiveerd tot ca. 10 cm.

Historie contactloos betalen

Voorheen hadden we de chipknip, de optie waarmee je geld op je bankpas kon zetten. De chipknip is nooit een echt een succes geworden. Niet heel veel mensen gebruikten deze optie. Als je wel geld op je bankpas had gezet en je raakte je pas kwijt, dan was je je geld ook kwijt. Geen verstandige optie dus. Nu heb je – met de optie Contactloos Betalen – weer een soort chipknip, maar de bankpas hoeft niet eens in de lezer. Snel wordt alleen dat bedrag afgeschreven wat nodig is: je hoeft je pincode immers niet meer in te vullen. Nu al blijkt dat contactloos betalen een enorme vlucht neemt. Maar is iedereen wel op de hoogte van de risico’s van contactloos betalen? Eerst maar even de voordelen, want die zijn er zeker ook!

Voordelen contactloos betalen:

  • Je hoeft de bankpas niet op te laden zoals voorheen een chipknip
  • Je nieuwe bankpas is automatisch geschikt voor betalingen tot € 25-50
  • Het betalen gaat sneller
  • Contant geld zal sterk afnemen

Risico’s contactloos betalen:

  • Iedereen met een mobiele betaalunit geschikt voor contactloos betalen kan dit apparaat bij je portemonnee houden en geld van je bankrekening afschrijven. Dit wordt duidelijk gedemonstreerd in een video van de consumentenbond.

  • Met een paslezer of zelfs met een smartphone kan data van je bankpassen en Credit Card worden uitgelezen. Is je Credit Card uitgelezen dan kan daarmee bij vele webwinkels (ook bij Amazon) zelfs zonder je CVV code worden besteld.